Sommer

Sture Sivertsen

Sture Sivertsen gjeter sauer i Leirådal. Frode Estil hadde også god erfaring med sauegjeting (jf. sitat).

Denne våren takket jeg ja til å bli langrennstrener for 15-16 års-gruppen i Koll IL. Det er en flott gjeng! Før sommerferien laget jeg et dobbeltsidig A4 ark med forslag til fine treningsøkter for sommeren, samt noen nøkkelsetninger for hva det er viktig å fokusere på nå.

Øverst skrev jeg:
Sommerfokus: mest mulig i allsidig aktivitet. BEVEGELSE! Bygge en solid og robust grunnmur. Fjellturer o.l. med familien er ypperlig og fin trening!

I “Den norske langrennsboka” (Sandbakk, Tønnessen, 2012), siteres Frode Estil:
Etter nok en dårlig sesong uten fremgang vurderte jeg å legge opp som langrennløper. Jeg bestemte meg imidlertid for å prøve ett år til. For å koble av litt fra langrenn valgte jeg å trene litt mindre denne sommeren og jobbe litt mer. Det endte meg at jeg fikk jobb som sauegjeter. Det innebar seks til åtte timer med trasking i tungt terreng hver eneste dag. Det førte til at jeg kun fikk tid til én treningstur om dagen utenom jobben.

sivertsen-åtte

Sture Sivertsen i drivet. Elegant digonal på vei mot VM gull 10 km, Falun 1993.

Da sommeren nærmet seg slutten, var jeg bekymret for formen, og grudde meg til de første fellestreningene sammen med Oddvar Brå (trener) og utøverene i treningsgruppen i Trondheim. På de første fellestreningene etter sommeren fikk jeg imidertid noen “svar” jeg aldri hadde ventet å få. Til tross for lite høyintensitiv trening lå jeg fremst på intervalltreningene, og langturene gikk lettere enn noen gang tidligere. Da skjønte jeg virkelig betydningen av rolig trening. Fra det året var sauegjeting eller lange fjellturer fast innslag i sommertreningen!

Selv har jeg lignende erfaringer. Sommeren 2004 jobbet jeg som skogsarbeider for Løvenskiold. Jeg gikk lange runder hver dag i Nordmarka og registrerte om det kom opp nok nye trær på hugstfeltene. Vinteren 2005 ble min deisidert beste sesong som junior. Jeg ble bl.a. nr 2 i Norges Cupen sammenlagt for eldre junior, bare slått av Petter Northug.

En annen viktig setning til ungdommene i Koll var:
Lær deg å trene etter været, geografi og dagsform. Bruk mulighetene! Mest mulig lystbetont.
I videoen nedenfor møter vi solbærbonde og skogbruker Helge Hvoslef. Han er et utmerket eksempel på en som jobber med været, dagsform og mulighetene på gården sin. Det ser ut som om han trives ganske godt med det han holder på med…

 

T-man

Trygve i sitt rette element.

Min litt over middels freshe bror, Trygve, setter snart kursen mot Japan. Der skal han være skiinstruktør og nyte verdens beste pudderkjøring. Forhåpentligvis får Koll-gjengen en stakeøkt med ham før han drar. Han har også en viktig melding å merke seg: – Bar overkropp er også et plagg! Det rimer godt med den siste setningen på sommerarket:
Det er viktig å få mye sol (D-vitaminer). Det er digg å bade! Nyt sommeren!

Keep Calm.
Farm On.

SommerHilsen fra

Kjell-Christian

stafett

KC går førsteetappe for Norge i jr.-VM 2005, takket være trasking i Løvenskiolds skoger sommeren 2004.