A Hopeful Message

Foto av Ulvang: tv2.no

Utøvere som lykkes innenfor utholdenhetsidretter, har gjennom mange års trening utviklet en enorm evne til å ta opp og utnytte oksygen fra luften. Et jordsmonn i toppform har evnen til å ta opp store mengder CO2 og bruke karbon som byggekloss til å produsere planter og vekster. Et fotballag på toppen av tabellen kjennetegnes av et eksepsjonelt godt samspill mellom spillerne på laget. De elleve utøverne på banen spiller hverandre gode. Et jordsmonn i toppslag består av et yrende mikrobiologisk liv, der hver skapning er finjustert i både mottak og pasninger. De tar i mot den næringen de selv trenger for å leve energisk og vitalt, og sentrer presist videre den næringen en annen del av jordorganismen trenger for å være på sitt beste.

9. mars stilte Alexandra og K-C opp på frokostseminar på Litteraturhuset om fremtidens vinter. Hovedspørsmålet var: Hvordan sikrer vi idrettsglede, reise- og friluftsliv når vintrene blir varmere? Seminaret samlet klimaforskere, idrettsorganisasjoner, sportsbransjen og reiselivsnæringen til diskusjon og samtale. Seminaret ble arrangert av Miljødirektoratet, Skiforbundet, Skiforeningen, NHO Reiseliv, Innovasjon Norge og Alpinanleggenes landsforening. Solide aktører! I løpet av disse morgentimene var det flere ryddige innlegg som viste forseggjorte grafer om temperaturforandringer og scenarioer for fremtidige snødybder vinterstid. Seminarets første innslag, ved Kjetil Østli (bl.a. gründer av nettstedet Harvest), satt en treffende stemning for seminaret: «Det er stusselig å være nordmann når vinteren er våt og grå. For et klima-opplyst menneske er det er lett å bli nostalgisk når man endelig opplever en «ekte vinterdag». Men dessverre er det mange som glemmer klimautfordringene så fort de får to gode vinteruker i januar. Folk må skjønne alvoret! Vinteren må reddes!» (min oppsummering). Dette kunne alle i salen nikke smilende og gjenkjennende til, meg selv inkludert. Resten av seminaret opplevde jeg som repetisjon av stoff som jeg har kommet over mange nok ganger. Mye vekt på scenarioer og konsekvenser. Løsningene for de involverte: Bedre og mer energieffektiv kunstsnøproduksjon. Vi må kjøre mindre fly og bil. Kanskje det bør vurderes å forskyve sesongstarten. Idretten må bli grønnere.

Ja vel. Helt ærlig: Dette var det lite oppløftende, og etter hvert frustrerende, å sitte og høre på for en jordsmonns-ambassadør, som har Allan Savory som en av sine største helter:

Industrial chemical agriculture, producing twenty times as much dead soil as food needed every year, is the most destructive industry of mankind – more so than fossil fuels or any mining. Developing a new biological-based, and holistically managed, regenerative agriculture is imperative if civilization as we know it is to survive.

Da det åpnet for spørsmål på slutten av seminaret var jeg rask til å rekke opp hånden. Etter at Vegard Ulvang hadde sagt noen velvalgte ord, fikk jeg mikrofonen. Jeg endte nok opp med å bli han litt rare som var veldig ivrig og engasjert, som egentlig ikke hadde noe klart formulert spørsmål og som de fleste syntes at beveget seg utenfor temaet. Det var ikke så mange i salen som skjønte hva jeg snakket om da jeg foreslo at idrettsarrangementer og alpinanlegg burde slå seg sammen med lokale, økologiske gårder for å servere sportsfolket mat produsert med et vakkert miljøavtrykk. «Hadde vi klart å være like innovative innenfor økologiske jordbruksmetoder som Erik Østli er til å ha skiløypene klare til sesongstarten på Beitostølen; da vil store ting skje». Erik Østli takket faktisk for anerkjennelsen ved seminarets slutt. Jeg prøvde også å trekke linjer til Vegard Ulvangs glansdager og gi ham cred for at han var med på Gutta på Tur. Et program jeg karakteriserte som tidvis jordbruksturisme og dokumentasjon på hvor vakkert samspillet mellom mennesker og natur kan være. Det kom ikke noe anerkjennende nikk fra Ulvang da vi forlot litteraturhuset. Kanskje hadde han glemt Arne Hjeltnes’ avslutning på episoden om en tur til Frankrike som ble sent på TV2 for snart 20 år siden:

I våre smådaler er det Rema, Rimi, Prix og Spar. Mens i de franske smådalene er det bakere, lokale slaktere og ystere. Så reis til Frankrike og se hvordan vi kunne hatt det her hjemme. Kos deg og gled deg over at slikt finnes og at noen faktisk gidder å gjøre seg litt ekstra flid med det daglige brød. Jeg kan love deg at vi hadde det fint. God tur!

Å servere importert frukt fra Bama i smoothie-form på idrettsarrangementer er for meg i samme kategori som glorete dagligvarebutikker i fjellheimen. Bring inn kjøttkraft, rødbetejuice og grønnsakssuppe!

«Never bother people with a problem without pointing to a solution,» smilte Jeff Moyer etter hans fire timer lange foredrag akkurat en uke etter klima-vinter-seminaret. Det var der Miljødirektoratet, Skiforbundet, Skiforeningen, NHO og resten av gjengen skulle ha vært! Jeff Moyer kommer fra Rodale Institue og snakket om såkalte «no-till»-teknikker. Altså hvordan man kan dyrke jorden uten å pløye. Alt handler om å skape et jordsmonn som kan absorbere og holde på så mye karbon som mulig. Da faller også de andre brikkene på plass med mikroliv og jordas evne til å holde på vann. Kort sagt: livskraft, biodiversitet, robusthet og fruktbarhet. Å høre på Jeff var svært oppbyggelig for en jordbruks- og idrettsinteressert kar. Han brukte nemlig mange metaforer fra idretten for å illustrere hva et sunt, levende jordsmonn er, og hvordan man kan bygge det opp. «Our job is to exercise the soil. I want olympic athlete soil! Not soil out of shape like a couch potato. If you expect your soil to grow anything, you need soil that’s in great shape!»

Jeff Moyer og Rodale Institute representerer en måte å tenke på som jeg kjenner igjen fra dyktige idrettsutøvere og trenere. For å oppnå best mulig resultat må vi se helheten. Forstå de viktigste grunnleggende prinsippene, og holde fast ved dem. Samtidig må vi tørre å tenke nytt. Være åpen og nysgjerrig på nye løsninger. Tro på at ting alltid kan gjøres bedre. Elementer kan settes sammen på smartere måter. En dyktig bonde er som en fotballtrener som klarer å bringe ut det beste av sine spillere under enhver omstendighet. Eller en dirigent som klarer å lede sitt orkester til å spille vakker musikk. Bondens lag består av meitemarker, mikrober, jordbakterier, planterøtter, rot-sopper, insekter… . Når disse spiller på lag oppnår vi symbiosens symfoni: Sunt jordsmonn, sunn mat og sunne mennesker.

Jeg takket Jeff Moyer for å dele et budskap med håp.

Idretten må bli brunere! Mer brun jord. Dyp, mørk, brun jord er sunn jord.
Blå himmel.

Også takk til:
Joachim og Harald Løvenskiold som sørget for at jeg fikk bli med på foredraget. Takk også for vår løpende informasjons- og erfaringsutveksling.
Anders Næss fortjener et skikkelig high-five for å ha sørget for å bringe Jeff Moyer til Norge, og invitere til samling. Til daglig holder han på med dyrking av gamle kornslag i Sigdal. Økologisk Spesialkorn

Noen gode linker:
Soil Solutions to Climate Problems – Narrated by Michael Pollan

4 min grunnelggende innføring om jordsmonnets evne til å utnytte CO2.
https://www.youtube.com/watch?v=NxqBzrx9yIE

The Most Important Speech On Climate Change
4 min engasjerende tale om hvor løsningen på klimautfordringene ligger.
https://vimeo.com/159146752

TED: Allan Savory: How to fight desertification and reverse climate change
TED-talk (22 min) om hvordan beitedyr kan brukes til å regenerere gress-landskaper, bygge jordsmonn og dermed også få karbon tilbake i jorda.
https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=en

Carbon Farming
Bra artikkel på nettstedet modernfarmer.com.
http://modernfarmer.com/2016/03/carbon-farming/

Seminar Regenerative organic agriculture
Creators and supporters of healthy soil:

IMG_3450 (1)